Remontin paikka Suomen innovaatiojärjestelmässä

Jo vuosia olemme osaltamme pohtineet ja ihmetelleet, miksi tästä suomalaisesta i-järjestelmästä lopulta tulee ulos kovin vähän konkreettista, suhteessa mittaviin panostuksiin.

Erityisen pysähdyttävää oli havaita vv. 2008-2009, miten Suomen vienti ’pysähtyi kuin seinään’, kuten asia usein ilmaistaan. Kooma jatkui noin v. 2016 loppuun saakka, minkä jälkeen maailmanlaajuinen suhdanne piristyi ja veti mukaan suomalaisiakin tuotteita.

Yhtenä syynä näyttää olevan se, että Suomesta oli/on liian vähän asiakkaita kiinnostavaa tarjottavaa maailmanmarkkinoille. Mm. tähän tautiin uskomme löytyvän apua, jos koko i-järjestelmä otetaan kriittiseen tarkasteluun. Selvästikään mikään hienosäätö ei auta, vaan tarvitaan ajattelutapojen täysremontti.

Se on luonnollisesti iso ’possakka’, vuosien kansallinen operaatio, mutta juuri siitä syystä asiaan kannattaa tarttua heti. Olemme mukana näissä talkoissa.

Edelleen ehdotamme, että Tekesin lyhenteen voisi säilyttää, mutta lyhenteen taustan tulisi heijastaa kansallista tarvetta: Teollisuuden kehittämisen keskus. Tarvitsemme rutkasti lisää monipuolista, tässä ajassa kiinni olevaa teollisuutta.

Oheisessa linkissä on yksi asiaa sivuava virike.